De tent schoonmaken met de tips van KampeerPerfect

13-10-2020
De tent schoonmaken met de tips van KampeerPerfect

De zomervakantie is voorbij en je hebt weer veel plezier gehad van de mooie kampeertent. Natuurlijk wil je aankomende jaren ook gewoon gebruik kunnen maken van de tent. Het is dan belangrijk om de tent goed te onderhouden. Wanneer je de tent goed schoonmaakt en netjes opbergt gaat deze veel langer mee! Houd wel altijd rekening met het materiaal van de tent. Bepaalde schoonmaakmiddelen zijn soms alleen geschikt voor één soort tentdoek.

Borstel stof en vuil van de tent

Het is altijd verstandig om tijdens het kamperen het oppervlakkige vuil te verwijderen. Dit doe je bijvoorbeeld door het voorzichtig eraf te borstelen met een tentdoekborstel. Deze borstel is zowel nat als droog te gebruiken. Hierdoor kan het vuil zich niet gaan hechten en grote vuil (takjes) kan het tentdoek niet beschadigen.

Verwijder vlekken zo snel mogelijk

De belangrijkste tip die we je kunnen geven over het verwijderen van vlekken is dat je dit zo snel mogelijk moet doen. Tijdens het kamperen kan het natuurlijk voorkomen dat er vogelpoep op de tent komt. Veeg dit van de tent af en maak het vervolgens schoon met veel lauwwarm water. Als er dan toch nog een vlek blijft zitten, laat dit dan gewoon zitten. Door de zon en regen zal dit vanzelf weggaan.

Voor het schoonmaken van de tent zijn diverse schoonmaakmiddelen te koop. Standaard schoonmaakmiddelen zijn namelijk vaak niet geschikt voor het schoonmaken van de tent. Het doek van de tent is waterdicht en heeft een coating en standaard schoonmaakmiddelen kunnen dit aantasten. Het is dus niet aan te raden om standaard schoonmaakmiddelen te gebruiken zoals groene zeep of azijn. In onze webshops zijn diverse schoonmaakmiddelen verkrijgbaar welke wel geschikt zijn voor het reinigen van het tentdoek. Wel is het aan te raden om na het reinigen de tent weer waterdicht te maken met een impregneermiddel.

Gebruik bij een katoenen tent géén schoonmaakmiddel.

Hars verwijderen

Hars is het hardnekkige soort vuil wat je liever niet op de tent wil hebben. Hoe harder de hars, des te eenvoudiger de hars te verwijderen is van de tent. Een eenvoudige oplossing daarvoor is om er met een ijsblokje overheen te wrijven. Hierdoor versnel je het hardingsproces. Vervolgens is het met een lepel of je handen te verwijderen.

Voorkom schimmelvorming

Schimmel wordt veroorzaakt doordat het doek nog nat is. Zorg bij gebruik van de tent er altijd voor dat er goede spanning op staat, hierdoor kan het water goed en snel weglopen. Hang ook geen natte was tegen het doek. Dit kan zeepresten achterlaten op de tent, wat slecht kan zijn voor de coating. Tijdens het gebruik van de tent is het belangrijk om de tent goed te ventileren.

Verwijder de schimmel

Hoe goed de tent ook heeft gedroogd en hoe netjes je de tent ook hebt opgeborgen. Helaas kan schimmel op elk soort tentdoek ontstaan. Dit komt door een combinatie van vuil en bacteriën. Bij synthetisch doek is goed te behandelen. Wanneer je het snel behandeld krijg je het beste resultaat. Een zeer verdunde oplossing van bleek- of chloorwater (1:10) kan helpen bij het verwijderen van schimmel. Gebruik daarbij wel altijd een zachte borstel. Spoel wel goed na met koud water.

Bij katoenen doeken is het helaas een stuk lastiger om schimmel te verwijderen. Ook al verwijder je de oppervlakkige schimmel, de sporen trekken in het doek. Verwijder het met water en zorg voor goede preventie aan de binnenkant van de tent. Denk hierbij aan vochtwerende middelen.

Berg de tent netjes op

Na gebruik van de tent is het belangrijk om de tent netjes op te bergen. Dit betekent dan ook; zorg ervoor dat de tent droog is. Is het niet mogelijk om de tent op locatie te drogen? Doe dit dan wel zo snel mogelijk (het liefst binnen 24 uur). Berg de tent netjes op in het foedraal, zo is er nog extra bescherming voor de tent.

Tentdoek impregneren

In onze webshop zijn diverse artikelen verkrijgbaar waarmee je de tent kunt impregneren. Het is sowieso aan te raden om goed te kijken voor welk materiaal het geschikt is. Een voorbeeld is Tent Waterdicht, welke geschikt is voor katoen en linnen. De Campking Impregneer Ozonsafe is geschikt voor verschillende soorten materiaal en is onder andere geschikt voor tenten en parasols.

Na het reinigen van de tent is mogelijk om het impregneermiddel op het doek te sprayen of met een zachte borstel of spons aan te brengen. Impregneren kan op twee manieren.

  • 1. Leg het doek op een droge en schone ondergrond en behandel het met het impregneermiddel.
  • 2. Zet de tent op en behandel het doek met impregneermiddel. Laat het goed drogen.

Onze voorkeur gaat uit naar het impregneren wanneer de tent is opgezet. Hierdoor weet je bijna zeker dat je het hele doek is behandeld met impregneermiddel.

Extra tips

  • 1. Maak de tent regelmatig schoon. Hierdoor is het eenvoudiger om bij te houden en kunnen hardnekkige vlekken zich niet hechten.
  • 2. Reinig ook de accessoires en onderdelen van de tent. Hiermee voorkom je dat het doek alsnog vies wordt.
  • 3. Raak het tentdoek niet aan wanneer het heeft geregend. Dit kan er namelijk voor zorgen dat het water niet goed weg kan. Dit veroorzaakt dan lekkage.
  • 4. Bij een wijnvlek op de tent is het aan te raden om er eerst zout op te strooien en even te laten zitten. De wijn trekt dan in het zout. Vervolgens kun je de plek reinigen met water en impregneren.

Het schoonmaken van de tent kan een tijdrovende klus zijn, maar door het juiste onderhoud heb jij langer plezier van de tent!

« Terug naar al ons kampeernieuws