De verschillende soorten verlichting voor op de camping

29-10-2020
De verschillende soorten verlichting voor op de camping

Wanneer je gaat kamperen in de herfst of winter wordt het wat vroeger donker. Hierdoor is het fijn als je voorzien bent van de juiste verlichting voor op de camping. Natuurlijk is de verlichting het hele jaar door te gebruiken. Wat voor verlichting kies je dan? Er zijn veel verschillende opties zoals: kaarsen, gaslampen, olielampen, benzinelampen en elektrische lampen. In deze blog informeren we je over de diverse soorten verlichting én de voor- en nadelen.

Verlichting door middel van kaarsen

Een eenvoudige en gezellige manier van verlichting zijn kaarsen. Kaarsen zijn natuurlijk wel windgevoelig, waardoor het licht natuurlijk allerlei kanten op schijnt. Daarnaast kan de vlam gevaarlijk zijn. Daarom is het aan te raden om de kaarsen in een lantaarn te plaatsen of in een waxinelichthouder. Ondanks dat het een gezellig en warm licht is, is het licht vaak niet sterk genoeg wanneer je bijvoorbeeld een boek wil lezen.

Olielampen

Olielampen worden ook wel stormlantaarns genoemd. Zoals de naam als zegt, de lantaarn kan veel wind hebben en zal dus bij verschillende weersomstandigheden blijven branden. Bij veel wind kan dit er wel voor zorgen dat het glas verkleurd (beroet). Bij het gebruik van olielampen is het aan te raden om goed te ventileren.

Gasverlichting

De lampen die werken op gas zijn eenvoudig in gebruik. Vaak zijn de lampen voorzien van een Piëzo-ontsteking, welke zorgt voor een probleemloze ontsteking. De lantaarns zijn over het algemeen licht en compact. Gaslampen zijn navulbaar en er zijn verschillende onderdelen en accessoires verkrijgbaar waardoor jij lang gebruik kan maken van de lampen. Daarnaast is het bij de meeste gaslampen zo dat je op kunt hangen of neer kunt zetten. Bij gebruik van gasverlichting moet je er dus aan denken om zo nu en dan de onderdelen te vervangen, maar ook goed te ventileren.

Elektrische lampen

Er zijn veel verschillende elektrische lampen verkrijgbaar in onze webshop. Deze campinglampen zijn vaak op te hangen of neer te zetten. Een aantal lampen zijn op te laden en werken draadloos. Andere lampen werken alleen met een stekker in het stopcontact. Hoewel de meeste verlichting inmiddels draadloos werkt is het bij sommige campinglampen dus nodig om altijd een stopcontact bij de hand te hebben.

LED Lampen

Veel kampeerverlichting is al voorzien van LED lampen. Met LED lampen heb je helder en sterk licht en het is ook nog eens veel duurzamer.

Lampen met LED verlichting

Er zijn veel tafellampen beschikbaar in onze webshop die werken met LED verlichting. Een voorbeeld daarvan zijn de Barebones lampen. Deze lampen lijken op stormlantaarns, maar werken met LED.
Veel LED lampen zijn multifunctioneel. De Bo-Camp tafel-/hanglamp Sunbeam is een lamp welke zowel staand als hangend te gebruiken is. De lamp is op te laden door middel van den micro-USB kabel of door zonne-energie.

Er zijn ook lampen die ook over een ventilator beschikken.

Led zaklampen

Tegenwoordig zijn er veel verschillende zaklampen verkrijgbaar die op LED werken. Waarbij de lampen soms zelf op te laden zijn met zonne-energie. Dit zijn bijvoorbeeld de zaklampen van WakaWaka. Daarnaast zijn deze lampen soms ook nog voorzien van een Powerbank, waardoor je ook nog de mogelijkheid hebt om andere apparatuur op te laden.

LED Hoofdlampen

Een voorbeeld van een LED hoofdlamp is de Bo-Camp High Power 3 LED’s hoofdlamp. De hoofdlamp heeft 5 verschillende lichtstanden, waaronder 3 witte lichtstanden en 2 rode lichtstanden. De hoofdlamp is elastisch verstelbaar en daardoor universeel te gebruiken. Door je hand voor de sensor te bewegen gaat de lamp al aan.

Zoals je hebt gelezen zijn er dus veel verschillende soorten verlichting voor op de camping. Bij het kiezen van een nieuwe lamp is het voornamelijk belangrijk waarvoor je de verlichting gaat gebruiken. Daarnaast kun je natuurlijk kiezen op basis van budget en hoe milieuvriendelijk het product is.

« Terug naar al ons kampeernieuws