Het tekenseizoen is weer van start

15-04-2021
Het tekenseizoen is weer van start

Teken zijn kleine zwarte spinachtige parasieten. Deze parasieten hechten zich aan mensen om bloed te zuigen en zo in leven te blijven. Zonder menselijke of dierlijke gastheer kunnen ze niet overleven. Deze kleine beestjes leven voornamelijk in struiken, hoog gras, in bossen, heide, duinen, parken en tuinen. Ze stellen een vochtige omgeving zeer op prijs en zijn vooral actief in de maanden maart tot en met oktober.

Hoe herken je een tekenbeet?

Het aanhechten noemen we ook wel een tekenbeet. Een tekenbeet is vaak pijnloos, waardoor je ze niet opmerkt. Op de plaats waar de teek heeft gebeten ontstaat vaak snel een rood vlekje, zoals je ook ziet bij de meeste andere insectenbeten. Teken kruipen of klimmen op passerende mensen en dieren en bijten zich dan vast in de huid.

Een tekenbeet voorkomen

Het is niet helemaal mogelijk om een tekenbeet te voorkomen, maar er zijn wel verschillende oplossingen om de kans op een tekenbeet te verkleinen.

1. Bij het maken van een wandeling is het aan te raden om zoveel mogelijk op de wandelpaden te blijven. Probeer hoog gras en struikgewas te vermijden.

2. Draag kleding met een lichte kleur met lange mouwen en pijpen. Zorg er daarnaast voor dat je de broekspijpen in sokken draagt.

3. Smeer de onbedekte huid in met Care Plus Anti Teek Spray – 60 ml. Deze spray zorgt voor 6 uur bescherming tegen teken, knutten en muggen. Daarnaast bevat het geen DEET. 

Controleren op een tekenbeet

Teken leven in de natuur. Dus of je nou op kampeervakantie bent, gaat picknicken, tuinieren of gaat wandelen. Controleer jezelf altijd dezelfde dag op tekenbeten. Controleer daarbij je hele lichaam, maar let vooral op bij warme plekken zoals onder andere de haarlijn, oksels en knieholtes.

Hoe verwijder ik een teek?

Ondanks dat je goede voorzorgsmaatregelen hebt genomen kan het natuurlijk wel voorkomen dat je een teek op je lichaam ontdekt. Belangrijk is dan dat de teek zo snel mogelijk, correct en veilig verwijderd wordt. Het liefst binnen 8 uur.

Voor het verwijderen van een teek kun je het beste een tekenpincet of tekentang gebruiken. Hiermee pak je de teek zo dicht mogelijk bij je huid vast, trek nu de teek voorzichtig uit je huid. Bij verkeerd verwijderen dumpt de teek haar maaginhoud inclusief bacteriën en virussen. Daarom is het ook belangrijk om nooit vuur, zeep, nagels of alcohol te gebruiken om de teek te verwijderen. Lukt het niet de teek te verwijderen? Ga dan nog dezelfde dag naar je huisarts of de huisartsenpost.

Na het verwijderen van een teek

Noteer vervolgens de datum wanneer je gebeten bent en wanneer je de teek verwijderd hebt. Houd verkleuringen van de huid of andere klachten goed in de gaten. Deze klachten kunnen na een paar weken of maanden ook nog optreden. Voel je, je direct niet goed of verschijnt er een rode kring rond de plek? Neem dan direct contact op met de huisarts.

Bekijk ook eens de andere artikelen van Care Plus voor handige EHBO sets en muggensprays.

« Terug naar al ons kampeernieuws