Hoe kies ik de juiste wandelschoenen?

29-01-2019
Hoe kies ik de juiste wandelschoenen?

Goede wandelschoenen kopen kan een hele uitdaging zijn. Je hebt hoge wandelschoenen en lage wandelschoenen. Ze zijn verkrijgbaar met en zonder Gore-Tex en dan heb je ook nog trekking schoenen, bergschoenen of wandelschoenen voor lichte wandelingen. 

Ons advies is om de tijd te nemen bij het uitzoeken van nieuwe wandelschoenen. Reserveer een middag om op je gemak diverse schoenen te passen en lees alvast hieronder hoe je de juiste wandelschoenen uitkiest.

Kies ik hoge of lage wandelschoenen?

Stel jezelf de volgende vraag: ga je een wandeling in het bos maken of stippel je een zware trektocht door de bergen uit? Het is belangrijk om hier van tevoren over na te denken. Dit bepaalt namelijk de keuze voor het type wandelschoen die je straks nodig hebt.

Welke soorten wandelschoenen zijn er?

Je weet nu dat er hoge en lage wandelschoenen verkrijgbaar zijn. Er zijn ook nog diverse soorten wandelschoenen. Elke wandelschoen is geschikt voor een bepaald type wandeling. Ze zijn onderverdeeld in vier categorieën, namelijk:

A). Lage wandelschoenen zijn geschikt voor wandelingen in het bos, in de stad of voor meerdaagse wandeltochten. Ook zijn ze ideaal voor dagelijks gebruik. Lage wandelschoenen zijn soepel, zodat je comfortabel op de stoep of op een recht bospad loopt. Een trekkingschoen heeft een halfhoge schacht die goede ondersteuning aan de enkel biedt. Trekking schoenen zijn ideaal voor dagtochten met een lichte rugzak op goed begaanbare paden of door licht heuvelachtig gebied.

B). Bergwandelschoenen zijn trekking schoenen die voorzien zijn van een enkelsteun. Daardoor worden ze gebruikt voor korte trektochten waarbij de wandelaar op of buiten het pad loopt. Denk bijvoorbeeld aan een wandeling in de duinen of in de Ardennen.

C). Hoge bergschoenen worden gebruikt voor zwaardere trektochten in hooggebergte. Het materiaal van deze schoenen voelt stugger aan en ze hebben een grof profiel voor extra grip. Deze schoenen zijn ook geschikt voor het maken van een trektocht met een zware backpack.

D). Hoge, stugge bergschoenen waar stijgijzers aan vast te maken zijn. Deze bergschoenen zijn alleen geschikt voor zware trektochten in hooggebergte.

Met of zonder Gore-Tex

Kampeergoed heeft wandelschoenen met en zonder Gore-Tex in het assortiment. Gore-Tex is materiaal wat waterdicht, winddicht en ademend is. Er zit een labeltje aan de wandelschoenen vast waaraan je herkent of de wandelschoen voorzien is van Gore-Tex. Gore-Tex is ideaal voor wandelingen in de regen of sneeuw. Bij wandelingen in droge en warme gebieden is het beter om te kiezen voor wandelschoenen zonder Gore-Tex.

Ga ’s middags passen

Afscheid nemen van je oude wandelschoenen valt niet mee. Je hebt ze lang en met veel plezier gedragen. Je vraagt je af of die nieuwe wandelschoenen net zo lekker zitten als je ze eenmaal hebt. Daar kom je maar op één manier achter: ga je nieuwe wandelschoenen passen. Tip: doe dit in de namiddag. Waarom? Omdat je voeten ’s middags dikker zijn.

Sokken

Trek sokken aan die je voorheen ook met je oude wandelschoenen droeg. Zo weet je of ze goed passen als je ze gaat gebruiken. Heb je nog geen sokken voor je wandelschoenen? De wandelsokken van Falke zijn gemaakt van het materiaal polypropyleen waardoor de sok goed ademt. Zo voorkom je zweetvoeten en blaren.

Neem één maat groter

Tijdens een wandeling zwellen je voeten op, dus is het handig om je wandelschoenen één maatje groter te kopen. Zo krijg je minder snel last van je voeten. Ook worden blaren hiermee voorkomen. Let wel op dat je voet niet gaat schuiven in de schoen. Pas dus ook wandelschoenen die een halve maat groter zijn.

Inlopen

Het is handig om je wandelschoenen in te lopen. Ga daarom op tijd op zoek naar nieuwe wandelschoenen voordat de oude wandelschoenen écht op zijn. De schoenen gaan naar je voeten staan naarmate je ze inloopt. Zo worden ze steeds soepeler en voorkom je spierpijn.

Onderhoud

Je kan de levensduur van je wandelschoenen verlengen door ze goed te onderhouden. Bij Kampeergoed zijn er diverse onderhoudsmiddelen verkrijgbaar. Wil je weten welk onderhoudsmiddel geschikt is voor jouw wandelschoenen? Laat je dan adviseren door één van onze kampeerspecialisten.

Tip: Zit er zand of modder aan de wandelschoen? Laat ze dan eerst drogen. Zet ze niet te dicht bij een kachel, want dan kan het materiaal uitdrogen en gaan scheuren. Als de wandelschoenen eenmaal droog zijn, veeg je het zand of de modder er eenvoudig af met een schoenborstel.

« Terug naar al ons kampeernieuws